Nakba , 60 anys d'èxode.

dimecres, de maig 14, 2008, Posted by Albert, 4 Comments

15 de maig , un dia molt important en el calendari de tots els palestins del món, on recorden la tragèdia del gran èxode,(500.000 a 900.000 persones, segons versió ).
El dia abans, va ser el dia de la fundació d’Israel un 14 de Maig de 1948,proclamada per Ben Gurion, conseqüència :una guerra i un èxode.

A partir d’aquestes dades m’agradaria fer un molt breu resum històric sobre una part de la terra on dia rera dia, escoltem , veiem , com un poble aniquil.la un altre, pràctica un apartheid , recolzada per els dòlars dels Estats Units , i la passivitat o subordinació de la Unió Europea , deixa , dic ,que el poble palestí mori esclafat per un gegant , fruit de la suma de totes les potències del món i de la passivitat del gairebé tota la població mundial.
Està clar que és molt complicat treure o definir els termes en aquest conflicte, (sempre dependrà desde on t'ho mires ) però hi juguen molt factors ( Guerres, cultures, religions, territoris...), però en definitiva , com sempre, els més dèbils, els més petits són els que surten perdent, com aquell humil pastor palestí, que veu com l’exercit Jueu , li mata les 3 ovelles i les dos vaques que té...qüestió de forces.
Cronòlogia bàsica.
1947
L'ONU decidí dividir Palestina en dos estats l’Israelià i l’ àrab (estava sota control Britànic), Jerusalém i Betlem van ser proposades com a zones internacionals.
1949
"Guerra de 1948-49". Las nacions àrabs (Líban, Siria,Jordania, Egipte Iraq ) van atacar al 1948 el tot just format estat d’Israel.
Aquesta guerra va portar a una crisis de refugiats palestins on milers d’aquestos van haver de fugir , voluntària o forçosament. Israel va guanyar la guerra i va annexionar territoris que pertanyien a l’estat Àrab. El territori de Gaza va quedar administrat per Egipte i Cisjordania per Jordània.
1967
"Guerra dels sis dies". Egipte, Jordania i Siria van mobilitzar les seves forces vers Israel , que va resistir al atac i que finalment va anexionar els territoris de Cisjordania, Gaza, la península del Sinaí ( Egipte) i els Alts del Golán (de Siria).
1978
Egipcis e israelíis es van trobar a Camp David, als Estats Units, per negociar la pau.
2000
Es van reiniciar les negociacions per la pau amb el president Americà Bill Clinton, com a intermediari. Finalment no va haver cap mena d’acord.



Bill Clinton, Isaac Rabin i Yasser Arafat.
2006
Eleccions a Palestina, amb la victòria de Hamas, Estats Units i l’Unió Europea imposen sancions i bloquejos al territori Palestí.
Com s'acabarà aquest conflicte?, Quines solucions hi ha, ? Quins són els factors claus.?

¿Què volen els palestins?
-Israel ( i els Estats Units ) els permeti tindre un estat independent i autònom.
-Garanties per que el poble Palestí es pugui desenvolupar econòmicament.
-Sortin les forces d’ Israel del territoris ocupats
-Es desmantellin total i definitivament tots els assentaments jueus dels seus territoris.
-Romani sota la seva juriprudència la zona est de Jerusalem.
-Tornim els refugiats palestins que es troben en altres països àrabs.,
Què volen els israelians ?
-Cessin els atemptats terroristes vers la població civil jueva.
-Reconeixemnt del estat d’Israel.
-Permetre que puguin mantindre cert control sobre els territoris palestins per assegurar les seves fronteres.


També podreu trobar més informació i molt complerta a Palestina Libre;

4 Comments

0 @ dijous, 15 de maig, 2008

Molt interessant; però et faltava afegir el famós full de ruta de George W. Bush hehehe.

Carles Sampietro Lara @ dijous, 15 de maig, 2008

Tens un premi al meu bloc!!

Miquel Gil de Arespacochaga @ dijous, 15 de maig, 2008

Em costa molt posicionar-me sobre aquest tema. No acabo de simpatitzar amb uns ni altres.

Potser a l'extrem els israelians em semblen més propers, potser per la seva història com a jueus i no tant per la de l'estat d'Israel.

Tot i així és cert que els Palestins no tenen la culpa de la opressió dels jueus... És un tema complicat al que no hi veig una sortida...

Salut

Albert @ dijous, 15 de maig, 2008

Hola miquel, està clar que és un tema conflictiu, està clarissim que el poble jueu ha estat també , perseguit, i recentment amb l'externini que va propiciar el nazisme, han patit molt.
però s'ha de reconèixer que el palestí, (sense ser nens de la caritat ), estàn patin molt com a poble.

Generated Image