L'aigua, en boca de tots.

diumenge, d’abril 06, 2008, Posted by Albert, 5 Comments


Aigua
Important
Gestió
Universal
Abandonada per l'home



S’ha escrit moltissím sobre aquest tema, i s’ha donat mil versions de les coses, i no sempre amb bones intencions.Està clar que hi ha una sèrie de factors importantíssims que s’han de tenir en compte, a partir d’aquí , casdascú ha de veure la manera de solventar-ho , tot depèn de la zona on siguis.

La sequera no és la culpable total de la manca de recursos hídrics a Catalunya. Hi ha hagut una molt dolenta planificació per part dels diferents governs de la Generalitat en qüestió de gestió hídrica, i tots s’han mogut segons les condicions polítiques del moment; han de saber els polítics que l’aigua no és ni de dretes ni d’esquerres, ni tant sols dels ecologistes, l’aigua és de tots.
Per sort o per desgràcia , Catalunya, té un repartiment poblacional gens equilibrat i fa que 5.5 milions d’habitants , visquin en un 19 % de territori.
Qui gestiona més aigua ? El sector agrari. Per tant en aquesta crisis hem de mirar al sector agrícola, que gestiona el 72% de l’aigua. No es qüestió de dir que han de tenir més cura a l’hora de regar, ni que potser la malaurada tradició d’inundar terrenys tampoc és gens efectiva , ni la de regar terrenys gens fèrtils,cosa que els mateixos pagesos ja deuen saber sinò que han de tenir clar que, encara que realment viuen de l’aigua, han de saber , que no en són pas els seus senyors.
Penso que venen d’una cultura on mai els hi ha mancat , l’han tingut tota la vida , i mai han hagut de pensar que és un recurs que s’esgota, és per tant l’hora de professionalitzar més aquest sector, i donar un impuls per formar-los en aquesta materia, incloent ingeniers agricoles que tinguin una formació en gestió hídrica, per exemple.

Quines són les solucions ? No seré jo qui doni en el clau, però potser hi ha una sèrie d’actuacions urgents que s’haurien de tenir en compte.

En primer lloc, s’ha de garantir l’aigua de consum a tot el territori, això està clar. Els governs, per tant , han de prioritzar en aquest tema, i ficar-ho com a primer punt a l’hora de renovar lleis i fer gestions de govern.
Culturitzar a la població; no sé si sancionar és la solució , potser sí en alguns casos, però s’ha de tenir cultura de sostenibilitat des de molt petits, per tant això és feina d’educació a casa, i pedagogía a l’escola.
D’acord amb allò que hem estudiat tota la vida , el planeta terra està format per un 75% d’aigua i un 25 % de terra. Doncs fem que aquest 75% d’aigua, que no tota és potable, pugui ser-ho. Estem al segle XXI, penso que hi ha medis i recursos per fer possible aquesta solució, per tant crec en les dessalinitzadores.
Un altre punt important seria el no frivolitzar amb l’aigua, en d’altres paraules, no fer de l’aigua un eslogan polític.
Caldria no donar peu a l’especulació, ni la voràgine constructiva d’habitatges de segones residències que fa que, amb l’excusa de fer-hi arribar l’aigua de boca, es crein complexos residencials, amb jardins, piscines o resorts inacabables, camps de golf, spa, etc...
Crec en els científics i ingeniers ; i per tant en la gent preparada en aquesta matèria que són els que han de fer que es professionalitzin encara més totes les institucions , privades o governamentals que gestionen l’aigua.Per exemple , és vergonyós i ridícul el cas de la fuita d’aigua d’una població com Badalona, i el fet que no l’hagin solventat en dos anys.Per tant aquí hi ha hagut una negligència esgarrifosa, i una manca de professionals per solventar-ho.

Però sobretot , el que ara cal és que plogui !!! Que s’omplin de nou tots els embassaments del territori. Així doncs ,encara que siguem agnòstics, ens tocarà mirar al cel.........i com diu un refrany popular "cada gota de pluga, té un arbre que l'espera".

5 Comments

Àngel 'Soulbizarre' @ diumenge, 06 d’abril, 2008

evidenment que no s'ha de frivolitzar...ara bé, una mica d'humor ens convé, hem de situar el tema de l'aigua en primer terme i dir que malgrat els errors del Baltasar, els convergents i els altres que són la resta, fan ús politic partidista. ICV ha de dir el que pensa i tenir un discurs propi.

Unknown @ dilluns, 07 d’abril, 2008

Més que mirar al cel mirem als homes i fem una acurada gestió d'infraestructures i de l'aigua, de la seva manca, una qüestió d'estat i un apunt permanent en l'agenda política, amén.

Per cer gràcies per considerar el meu bloc un B.R.O., fa molta il·lusió.

Àngel 'Soulbizarre' @ dilluns, 07 d’abril, 2008

gràcies per la visita, entre tots hem de sortir del forat...el debat està molt obert.

Anònim @ dimecres, 09 d’abril, 2008

Sóc en Julen ( al final m'hauré de fer un blog, per tenir que sortir d'aquest anonimat forçat[i ficar-hi un bonic avatar])
Crec en les futures generacions, que vull dir amb això, doncs crec que serà a partir de la nostra, en que es concienciarà envers l'aigua, i no em resultaria gens extrany que acabes apareguent alguna especialització envers l'aigua ( ús i consum raonable, comisió de l'aigua, etc.)
Així doncs, aquest problema d'ara, estic d'acord amb tu, que es te que solventar, però no de manera inmediata, tapant el forat a corre cuita, sino, formant una base, i mantenint una arrel en això.

P.D.:Apa!, parrafada com les teves eh? XD

Martín L. @ divendres, 11 d’abril, 2008

Tens raó, "cada gota de pluja, té un arbre que l'espera", però, aquí a Lleida entre la Casa Canal que els tala pels seus motius i no els repobla mai, els pagesos que s'han desfet, també pels seus motius de tots els arbres i han canviat de cultius, i a les ribes o vora camins no han plantat altres, o polígons, Ajuntaments, entitats i empreses diverses, que els han anat exterminant poc a poc del nostre entorn... ja no queda cap arbre que esperi la pluja i aquesta passa de llarg.
En el passat de Sudamèrica hi va haber una civilització que es va exterminar ella mateixa perquè van tallar tots els arbres del seu entorn per tenir una gran explanada per adorar als seus deus, ara aquesta explanada l'estem fent nosaltres per adorar al deu Diner i no sentir les veus de qui en diuen que ho esem destruint tot.
Gracies i Salut

Generated Image