Des de 1980, i durant un cap de setmana del mes de maig, la ribera del riu Segre i els Camps Elisis es converteixen en l'escenari de l'Aplec del Caragol. Un centenar de colles, el caragol i la música són els principals protagonistes d'aquesta reunió que, amb 13.000 collistes i uns 300.000 visitants, s'ha convertit en un autèntic fenomen de masses.
Aquesta és l'entrada descriptiva , que resa la web oficial de l'Aplec del Caragol , però que és l'Aplec?, què representa per als Lleidatans?¿?Està declarara festa com a FESTA D'INTERÈS TURÍSTIC NACIONAL · FESTA NACIONAL D'INTERÈS TRADICIONAL, està molt bé que et declarin coses d'aquestes , això només vol dir que les institucions lleidatanes s'han mogut per atraure més visitants amb un ganxo més i donar-li bombo i rascar alguna subvenció.
Però aquesta festa, tant lleidatana , quina repercussió informativa/mediàtica té als telenotícies espanyols ? cap ni una, poquissimes vegades han sortit parlat de l'aplec del Caragol , descomptant les grans festes Espanyoles, San Fermins, San Isidros, La feria de Abril, El Rocio, El Pilar.Aquestes representen el més profund de l'Espanya Cañi, ehh, i em sembla perfecte que tinguin aquesta notorietat a Espanya, però després estan aquestes Festetes, que també els hi donen certa informació, i és aqui on em pregunto, algú ha vist que parlin del Aplec fora de Catalunya, suposo que com és una ciutat catalana, i no és de Barcelona, no interessa gens.
Tampoc podríem dir que a Catalunya se'n parli gaire, a TV3 ,per exemple , li donen importància quan estan per aquí , tota la colla de futurs buròcrates , que és volen guanyar l'escó de torn , o el que que toqui, llavors si, llavors estan tots, els d'aquí, els d'allà i els dels més allà.
Som Lleidatans , per tant. Catalans, i de primera, no?¿? Acceptem que Lleida, va formar part de Catalunya una mica més tard, vaaale , però jolin que a Ramón Bereguer IV, no li va donar temps d'arribar abans, va ser al 1149, però som Catalans, no?¿? llavors hauriem de promocionar aquesta festa catalana, en aquest cas Lleidatana, perque que hi ha més Lleidatà que un Caragol, (potser el Garrotin), llavors perque des de certs estaments Catalans, es capfiquen en donar-li importància a festes que no són nostres, com la Feria d'Abril, que em sembla molt bé que la celebrin a casa nostra, però l'hem de subvencionar nosaltres? Celebrem nosaltres la diada del onze Setembre a Triana ? no seria millor donar-li resó i subvencions a festes nostres com l'Aplec de Lleida, la baixada de raiers (Pallars), Festes castelleres, Santa Tecla, la Patum, i així unes quantes ...?¿?
Així doncs, per molta gent que ens vingui a veure, per moltes colles que tinguem, no deixarà de ser una festivitat local, la qual també s'ha de dir, que s'ha de viure desde dins, això vol dir , implicant-te i participar desde una de les moltes penyes, i viure'l i gaudi'l, i això senyors ,ja són unes altres històries per contar.
Estàs carregat de raó, benvolgut Albert.
Des de la cosmopolita Barcelona veuen aquesta festa tradicional lleidatada i per extensió, catalana, com a folklore que no fa falta exportar, ni difundir.
Es veu que, com molt bé has apuntat, és molt més important la Feria de Abril (amb tots els respectes que mereix) que moltes altres festes tradicionals catalanes que, com a tals, estan arrelades a la nostra terra, són "nostres" i no d'importació.
Ens queixem del centralisme de Madrid, però a Barcelona no es queden curts...
Visca el cargol de Lleida! Està boníssim! Albert, menja'n unes quantes racions, si hi vas, per tots els que no podem estar-hi!
La informació que dóna TV3 sobre l'Aplec del Caragol és ínfima respecte el que representa. A l'Aplec hi passen 250.000 persones, al Camp NOu hi va com a molt 100.000... compara temps d'informació sobre cada cosa. Però bé, aquests pixapins... enecara rai que al final no ens foten l'aigua!
I sobre l'estafa de la Feria de Abril li tinc un post al blog preparat que espero publicar-lo aviat.
Albert, crec que tens raó en moltes coses.
El fet que els espanyols mostrin tan poc interès (per no dir menyspreu) per les nostres tradicions mostra que ells mateixos saben que no som part de la seva nació.
També estic d'acord en que hi ha molt de papanatisme i correctisme polític "cosmopolita" (que com remarcaríeu els lleidetans moltes vegades ve de barcelonins, o pixapins com dieu vosaltres)amb coses com la Fèria d'Abril. Cosmopolitisme que per altra banda sol arriba a això, a tocar al pandereta sentint flamenco i a comprar vins de Rioja quan, ja em perdonaran, els vins catalans son més bons.
En el que no estic tant d'acord és en aquest sentiment de greuge tant arrelat a la Catalunya no cosmopolitana envers Barcelona, a la que s'acusa de centralisme i de menysprear la resta de catalans. Jo la veritat mai he vist ningun barceloní malparlant o menyspreant a ningú per no ser de Barcelona. El que si que he vist és a txarnegos no integrats parlant com si tots els catalans (tots, també els barcelonins) anéssim amb la barretina i l'arada pel carrer.
Saluts!
PS: aquests pixapins cosmopolites serien el Maragall, el seu tete, el Saura, el Baltasar...
Bones Miquel,
Si que hi ha , no genelaritzat, però hi és, una manera sistemàtica d'entrendre CAtalunya, que és Només BArcelona, i rodalies.
Està clar que concentra la gairebé totalitat de la població catalana, però no representa pas al territori, que és ampli, ric i variat.
Les coses només succeeixen a bcn, i la resta és el folklore.
I si que penso que hi ha un sentiment de menyspreu per a la resta de catalunya, o si més no desconeixment, o incultura.
Jo que per feina viatjo molt a barcelona i rodalies , per exemple, (cas veridic)és pensen que per ser de Lleida , només saps parlar de peres i pomes, i que tots som pagesos i tenim terres, doncs resulta que no , un servidor no té ni ideia de fer de pagés, i sóc de Lleida.Què passa ?¿?
Penso també , que altres factors externs, també estàn portan un efecte contrari, i noto una certa, rancunia i menyspreu cap als catalans de Bcn i el seu centralisme.
Però això passa, a tots els territoris, no nomes a casa nostra.
Salut i república.