Un 14 d'Abril....

dilluns, d’abril 14, 2008, Posted by Albert, 3 Comments

Tal dia com avui, però de fa 77 anys, es va proclamar la República Catalana, previament, s'havia proclamat la Segona República Espanyola, per tant avui és un dia republicà i potser més el dia anti-monàrquic, ja que cap de les dos va poder fer-se realitat, esclafades per el feixisme.

No vull fer ara una explicació del que va representar la segona republica o la república Catalana , ni els fets ni les causes, això ja s’ha escrit , i les biblioteques hi són farcides d’informació, així com la xarxa, però si que volia destacar un parell d’aspectes interessants.

Només comentar que avui en dia a Espanya, hi ha una monarquia, (institució paràsita, masclista, retrograda i medieval ) i que és fruit, recorde’m-ho , de la herència d’un règim que es va alçar en armes contra un sistema triat per el poble, la segona República.

Que segurament, el futur, ens hagués deparat una història molt millor per a Catalunya amb una república Espanyola, que no pas una guerra, una dictadura, una transició, i una democràcia hereves totes dels fets feixistes, està clar, però l'història és l'història, i no la podem canviar.

Recordar , doncs avui la República, és recordar tota aquella gent, molts avantpassants nostres, que van lluitar per uns ideals i van ser repudiats, assenyalats, i molts d'ells assassinats , per un franquisme assassí, mesquí, i venjatiu.

Salut i República.





Aquestes són les paraules que va dir el president Macià a la balconada del Palau de la Generalitat, fa avui , 77 anys.

Catalans :
Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica.
D'acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d'Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.
Barcelona, 14 d'abril de 1931.
El President FRANCESC MACIÀ

3 Comments

Unknown @ dimarts, 15 d’abril, 2008

Sapigueu fer-vos dignes de Catalunya! Quin llegat més maco de l'Avi, oi?

Salut

Anònim @ dimarts, 15 d’abril, 2008

Cada vegada que escolto l'Avi, sobretot en aquest discurs en concret, s'em posa la pell de pollastre.

Una salutació a la Terra Ferma!

Martín L. @ dimarts, 29 d’abril, 2008

Aquesta data hauria de ser la veritable Diada de Catalunya, res de voler un Austria a canvi d'un Borbó, no deixava de ser una monarquia i no deixava Catalunya de ser de la propietat d'un rei. Amb la República Catalunya tornava al poble com sempre hauria d'haver estat.
Salut i República.

Generated Image